24.06.2014

DE SÂNZIENE, SERBĂM ZIUA UNIVERSALĂ A IEI


Cele  mai frumoase ii din Roquetas de Mar


Cu numai un an în urmă, pe 24 iunie 2013, la iniţiativa comunităţii online La blouse roumaine, s-a sărbătorit pentru prima dată ZIUA UNIVERSALĂ A IEI, eveniment al cărui ecou a ajuns în peste 50 de ţări și mai bine de 100 de localităţi din întreaga lume printre care se numără si Roquetas de Mar (Spania).

Noaptea de 23 spre 24 iunie este noaptea Sânzienelor și totodată un bun prilej de a face cunoscută în lumea întreagă piesa principală din portul nostru tradițional: ia. Cunoscuta și sub numele de “Camasă cu altiţă” (chenar), ia este un adevărat simbol al identității și creativității poporului român pe care, noi, românii din străinătate, îl purtăm cu mândrie patriotică ori de câte ori ni se oferă ocazia.

Asociaţia „Rumanos Almerienses” cu sediul în Roquetas de Mar a ţinut să se alăture inițiativei de promovare a iei organizând concursul „Cea mai frumoasă ie” la care au participat adulţi și copii din comunitatea noastră, dornici să arate tuturor ia moștenită de la bunici, cumparată din comerţ sau confecţionată de ei înșiși cu materiale cumpărate de aici din Spania.

Dna. Viceconsul Florenţa Ciobotaru ne-a onorat cu prezenţa si la acest concurs și a avut bunăvoinţa de a face parte din juriu alături de Dna. Marilena Tomelia Rigo si Dna. Zamfira Cuibariu pentru a înlesni desemnarea câstigătorilor concursului, lucru deosebit de dificil datorită frumuseţii iilor și șarmului cu care au fost prezentate pe pasarela special amenajată la sediul asociaţiei.

După dezbateri îndelungate, câștigătorii concursului „Cea mai frumoasă ie” au fost:

Ana Maria Radiș (10 ani) cu ie din zona Moldovei (premiul I);

Isabela Cornelia Todor cu ie din zona Sibiului (premiul II);

Maria Alexandra Crișan Urdă (7 ani) cu ie din zona Ardealului (premiul III);

Isabela Raluca Harpa  (4 ani) ie din zona Maramureșului (premiul special);

Adriana Balica cu ie din zona Moldovei (premiul de originalitate);

Nuţa Deac cu ie brodată și croșetată (premiul de creaţie și inventivitate);

Mariana Rodica Sabău (premiul de simpatie pentru farmecul cu care a prezentat ia).

Cei 15 concurenţi au prezentat ii deosebit de frumoase din diverse zone ale României, admirate și aclamate de numeroși spectatori care au asistat la concurs spre satisfacţia organizatorilor care au găsit în acest lucru un motiv în plus pentru a oganiza nu numai următoarele editii ale acestui concurs, dar și alte activităţi în cadrul c<ărora să putem pune în valoare piesa de bază a costumului nostru popular, ia.

Cateva poze de la eveniment
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu